fredag 21 mars 2014

Sårbara och optimala platser

Tre sårbara platser & tre optimala platser

Tre sårbara
Japan
Guatemala
Haiti

Tre optimala platser
Sverige - Lund
Irland - Dublin
Frankrike - Paris

Varför är de sårbara?
Japan, Guatemala och Haiti är alla tre sårbara platser för där finns det aktiva vulkaner och de ligger ungefär vid skarven mellan två kontinentalplattor. Alla tre ligger också vid havet där det också finns skarvar så det finns risk för tsunamis. Japan har det dock bättre för de kan forska om hur man bygger säkrare hus som klarar av jordbävningar, i de andra länderna har man bara små enkla hus som enkelt rasar.

Varför är de optimala?
Sverige, Irland och Frankrike är optimala länder för de ligger inte vid någon skarv mellan några kontinentalplattor. De ligger också i en optimal klimatzon där det inte är för varmt, för kallt, för torrt eller risk för översvämning. Det finns inga vulkaner eller tornados. 

Framtiden?
I Lund tror jag inte att något kommer hända i framtiden, det inträffar som sagt inga naturkatastrofer i Lund och det kan inte bli översvämmat av för mycket snö för det snöar inte så mycket i Lund. I andra delar av Sverige kan det kanske bli översvämning när det blir ett varmare klimat. Idag har Lund inga problem, det är därför en optimal plats. Jag tror att det kommer se likadant ut i Dublin och i Paris i framtiden. Där faller inte så mycket snö så det kommer inte smälta och svämma över. I Paris och i Dublin, som är ganska stora städer, kan det bli överbefolkat om några år. Städerna växer för mycket och vissa invånare kanske får svårt med boende, mat och vatten. Ju mer staden växer desto mer koldioxid kommer släppas ut. Det är dåligt för både invånarna och miljön. 

Lösningar?
Två av de tre sårbara länderna har svårt att lösa sina problem. Japan har forskat och byggt hus som tål jordbävningar bättre men det är för att Japan är ett rikt land. Haiti är fattigt och förlorat många byggnader så de har svårt att bygga upp igen. Ett lösning kan vara att de får hjälp att bygga upp sin infrastruktur, helst han de dra vatten- och elledningar i marken för då förstörs de inte vid jordbävningar. Det dör flest människor när man inte är förberedd på jordbävningen. En lösning på det är att man kan skicka upp satelliter som ser när det kommer en jordbävning. Då är man förberedd och människorna kanske kan fly och då dör det inte så många. Byggnaderna kanske rasar men människorna dör i alla fall inte. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar