måndag 6 maj 2013

Köttfärsmåltid


Smak, utseende och konsistens: Jag tycker att det smakade väldigt gott, det var kryddigt och man kände alla smakerna. Smakerna passade bra ihop. Paprikorna såg bra ut, det var mycket färg och de såg saftiga ut. Paprikorna var mjuka och saftiga och köttfärsen var också saftig. Vattnet smakade gott. 

Arbetsplanering: Våran planering gick bra, vi följde den och det gick ganska smidigt. Det vi kunde ha förbättrat är att vi glömde sätta på kokvattnet så vi fick vänta några minuter på det. 
De delar av matcirkeln som vi hade var: grönsaker (paprika), kött (köttfärs), mejeriprodukter (ost), spannmålsprodukter (bröd), fett (stekte i margarin). Vi la till bröd för att få något från spannmålsprodukterna.


Matplanering: 

  1. Gör köttfärssåsen.
  2. Dela paprikorna och fyll dem med köttfärsen.
  3. Strö över ost.
  4. Ställ in paprikorna i ugnen och låt dem stå tills osten smält. 
  5. Fixa mackor.
  6. Ät.

Inköpslista:
2 paprikor röda
1/2 gul lök
1 vitlöksklyfa
150g köttfärs (nötfärs)
1 1/2 dl krossade tomater
2 krm och 1 tsk salt
1 krm peppar
1 krm paprikapulver
2 krm örtkryddor
1 msk tomatpuré
Persilja
1 msk matfett (till stekning)
1/2 l vatten
1/2 dl riven ost och 2 skivor ost
2 skivor bröd

Pris för hela måltiden: 43 kr
Vi valde just denna maträtten för att:
Miljö 
Det innehåller många råvaror som inte det har gjort så mycket med och råvaror som finns i Sverige. Vi kunde ha använt en vattenkokare när vi skulle koka vatten till paprikorna. Man kan kolla om varorna är krav-märkta. 

Ekonomi
Det var billigt för att det är inga exotiska varor. De dyraste varorna var de krossade tomaterna och vissa kryddor.

Hälsa
Det fanns inget socker eller särskilt mycket fett i. Det var mycket grönsaker fanns många olika sorters näring i. Man behöver inte ha med ost på mackorna, den finns redan ost på paprikorna och extra fett är inte bra.

Vi stekte, kokte, grädda, sjuda, skära, fräsa. Vi använde kastrull, stekspade, kniv, rivjärn.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar