fredag 27 mars 2015

HKK - Matlagningsprovshäfte och affisch




Köttbullar, fullkornspasta med tomatsås och sallad - utvärdering

Miljö
Alla grönsaker och frukter förutom tomaterna odlas vid denna tiden på året. Jag har alltså var frukt och grönt efter säsong. Köttet, frukterna och grönsakerna är inte närodlade men de skulle vara det egentligen, våran lärare köpte maten. Äpplena kan vara svenska och det är bra att välja denna tiden på året. I min maträtt används några grönsaker som odlas energisnålt, de odlas utomhus. Jag har inte valt potatis till min maträtt, potatis är miljövänligare. Jag använder olivolja istället för smör för smör påverkar miljön mer. Det är naturbeteskött och det är bättre för miljön och innehåller också mer mineraler och vitaminer. Jag äter upp all maten och slänger ingenting, ingen mat går till spillo. Jag lagar maten energisnålt och använder eftervärme. Jag dricker kranvatten för det är billigare och miljövänligare, vattnet har inte körts i lastbilar långa sträckor. Det släpps heller inte ut någon plats. Jag sorterar soporna och väljer kompost. Det hade varit bättre om varorna hade varit miljömärkta. Jag sparar på vatten när jag diskar och sparar också på diskmedel. Jag använder så få plattor på spisen som jag kan. Det sparar energi. Jag kokar mina livsmedel med lock för det drar fem gånger så mycket energi att koka utan.

Hälsa
Jag har med alla delar i matcirkeln i min måltid. Jag har följt tallriksmodellen (kött 20%, pasta 40%, sallad 40%). Jag har valt fullkornspasta för det är nyttigare än vanlig pasta. Den innehåller mer fibrer. Jag hade kunnat ha dressing till min sallad men jag har redan kryddor i köttbullarna och olja i stekningen. Jag har lite omättat fett i och med att jag har olja. Det hade varit bättre att äta lågkolesterol proteiner. Jag hade kunnat ha citron i mitt vatten för att få i mig mer vitamin C. Jag har naturbeteskött som innehåller mer mineraler och vitaminer. Jag har ägg till och det är bra för det är billigt för sitt näringsinnehåll, det gör mycket näring. Jag kokar min pasta och det är ett hälsosamt tillagningssätt. Köttbullarna steks dock i stekpannan. Jag har inga linser eller bönor i min maträtt, det hade varit bra att ha. Jag har inga transfetter eftersom jag har inga fasta fetter. Jag har några hältematvaror i min maträtt, de är näringsrika. Jag har undvikit sånt som jag inte tål, jag är inte allergisk mot något. Jag har undvikit gamla livsmedel. Jag har valt hälsosamma livsmedel som inte innehåller mycket salt eller socker. Jag har inga livsmedel som är mögliga. Jag sköljer frukter och grönsaker noga. De yttersta bladen på salladshuvudet är borttagna. Jag äter inga konserver från söndriga burkar. Jag har bytt till flytande olja. Jag har valt fullkornspasta istället för vanlig pasta. Jag har fått med de flesta mineralerna och vitaminerna. Jag har med de sju regnbågsfärgerna. 

Ekonomisk
Jag har hållit budgeten med lite mindre än en krona. Jag har valt väldigt många frukter och grönsaker som passar för årstiden, de är mycket billigare. Jag dricker vanliga kranvatten. Det är billigare än vatten på flaska och det har inte heller körts många sträckor. Det hade varit bättre om jag hade odlat mina egna kryddor. Jag har valt de absolut billigaste alternativen för livsmedlen. Om jag hade köpt matvarorna hade jag försökt köpa de med förmånspris. Jag har inte köpt mer än jag behöver och jag äter upp all mat. Jag sparar energi vid matlagning, tvätt och disk. Jag använder eftervärme när jag steker och kokar. Jag använder de varma plattorna när jag lagar flera saker samtidigt. Jag kan använda vattenkokare. Jag kokar mina livsmedel med lock för det drar fem gånger så mycket energi att koka utan. Jag äter upp all min mat, då sparar jag jämfört med om jag skulle slänga matrester. Om det hade blivit matrester av maten hade använt de till en ny maträtt.



Hemkunskapsaffisch



2 kommentarer:

  1. Självbedömning av matlagningsprovshäfte och affisch:
    Bra, matlagningsprovshäfte: Jag har med alla delar som ska vara med. Alla delarna är genomarbetade och jag har skrivit en utvecklad text. När jag lagade maten så försökte jag spara energi och tänkta på miljön och ekonomin. Min framsida till häftet ser bra ut, jag har med en tydlig meny och jag har lyckats hålla mig till budgeten på min prisberäkning.
    Bra, affisch: Min affisch är även den genomarbetad. Den har ett tydligt budskap, den är färgrik och den ser bra ut.

    Dåligt, matlagningsprovshäfte: Min menysida ser lite slarvig ut.
    Dåligt, affisch: Jag kommer inte på något dåligt med min affisch.

    Förbättringar, matlagningsprovshäfte: Jag hade kunnat skriva min utvärdering lite mer som en löpande text men det är inte jättenödvändigt. Just nu ser det ut som att jag skrivit den snabbt och efter en checklista.
    Förbättringar, affisch: Jag kommer inte på något som hade kunnat vara bättre med min affisch, den är fullständig.

    SvaraRadera
  2. Kamratbedömning: Matlagningsprov - Du har en fin framsida och grafiskt ser allt mycket bra ut (kanske lite mer färg bara?) Du har med mycket fakta i din miljö/ekonomi/hälsa-del och du har utvärderat mycket. Det finns inget speciellt du kan tänka på, priset ligger också under 15:-.

    HKK-plansch. Fina bilder, bra budskap och enkelt att förstå vad du menar. Gör gärna texten lite större så det blir enklare att se.

    SvaraRadera