måndag 9 december 2013

Könsdiskriminering

Det finns en lag i Sverige som säger att man inte får diskriminera någon p.g.a kön, sexuell läggning, etnicitet, språk och en massa andra saker. Men det är inte ovanligt att man bryter mot den. Könsdiskriminering är när man behandlar någon annorlunda för att de är kille/tjej.

Det finns en massa exempel på könsdiskrimineringar, här kommer några:

Redan på wikipedia-sidan om könsdiskriminering ser man det. Det radas upp en massa förslag på diskrimineringar, av KVINNOR. ”Könsdiskriminering av män” är en underrubrik där exempel på diskriminering mot det andra könet radas upp. Det betyder att när man säger ”könsdiskriminering” tänker man eller menar man direkt diskriminering mot kvinnor. 

”Fotboll” och ”damfotboll” är ett liknande exempel. När någon säger ”fotboll” tänker man oftast på män som spelar. Damfotboll är en annan sport och får inte alls lika mycket uppmärksamhet och när man säger det är det som om damfotboll inte är lika intressant som herrfotboll. För att ändra på det ska man ändra på media. Det är de som sätter rubriker i tidningarna och pratar om det på sportnyheterna. När de börjar säga ”herrfotboll och damfotboll” istället försvinner nog de förutfattade meningarna om att ”fotboll” spelas av män och att damfotboll är en annan, mindre intressant sport. 

Män får ofta högre löner än kvinnor, även för exakt likadana jobb. Även om de jobbar lika mycket. Det är också så att om det är en kvinna och en man som söker för ett jobb så är det oftast mannen som får jobbet. För att ändra på det kan man ge företaget eller arbetsplatsen en ”bonus” om det är mer jämställt. De kan till exempel få mer pengar eller inte behöva skatta lika mycket pengar. 


Det finns många förutfattade meningar om hur kvinnor och män ska vara. De påverkas antagligen av hur media framför de två. Man kan få fördomar som t. ex att kvinnor ska vara ordningsamma. För att man ska sudda ut fördomar borde man informera barn tidigt, gärna när de börjar skolan eller tidigare. Man kan till och med ha ett skolämne där man informerar om hur saker och ting egentligen står till, för att det inte ska växa fördomar hos folk. Inte bara om kvinnor och män utan också om rasism, främlingsfientlighet etc. I skolan ska man också vara mer noga med att inte tolerera saker som ”Du kastar som en tjej” och ”Du gråter som en tjej”. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar