fredag 13 mars 2015

Tinnitus

  1. Man tror att skadade hårceller skickar falska signaler till hjärnan som uppfattar de som ett ljud som inte finns. 
  2. Olika personer beskriver ljudet av tinnitus på olika sätt. Det brukar vara ett högfrekventa ljud, alltså ljusa och pipiga. 
  3. Man kan uppfatta vissa ljud som plågsamma (t. ex en diskmaskin). Man kan också förlora förmågan att urskilja vissa ljud såsom ord, tal, bakgrundsmusik, toner och tal när det finns ljud i bakgrunden.
  4. Man kan få tinnitus om man utsätts för starka ljud under en längre period, om man blir utsatt för en ljudbang (alltså ett väldigt starkt ljud som inte pågår lika länge t. ex vid en konsert). Man kan även få tinnitus vid låga volymer. Om hörselorganen inte får vila slits de ut och man kan då få tinnitus. 
  5. Vissa läkemedel kan förvärra ens tinnitus. Stress kan orsaka tinnitus. Kaffe och andra koffeindrycker kan förvärra ens tinnitus. Stress i käka, axlar eller nacke kan orsaka tinnitus, det kan även slag mot nacken och öronen göra. Alkohol stänger av dina sinnen men dagen efter blir det värre. Först känns det alltså som att tinnitusen försvinner men dagen efter blir den värre. När man är trött hör man tinnitus bättre. Vissa sjukdomar kan förvärra tinnitus. 
  6. Om jag skulle gå på en konsert skulle jag använda musikproppar för de dämpar ljudet men gör ändå så att man kan höra musiken. Om jag vore på ett bullrigt arbete skulle jag ta hörselkåpor för de skyddar väldigt bra. Jag behöver inte höra vad andra säger och hörselkåpor är just det de använder på industrier och på byggen.
  7. dB står för decibel. 
  8. Om ljudstyrkan dubblas betyder det är den ökat med ca 3 dB.
  9. Enligt lag är man skyddad mot för höga ljud på sin arbetsplats. Ljud över 85 dB kan vara skadligt för ett friskt öra. Om ljudstyrkan fördubblas ökar bara decibeltalet med 3. Alla har olika tåliga öron (glasöron och stenöron) men man kan inte säga vem som har vad.
  10. Nej, alla starka ljud är lika farliga. Det spelar ingen roll om det är ett ljud som man tycker om eller inte.
  11. Stå aldrig framför en högtalaren. Om man har en replokal bör man se över den och skaffa ljuddämpande material, kala betongväggar är inte bra för då får man lättare tinnitus. Om man spelar själv kan man ibland välja att spela akustiskt, även med en elgitarr (det kallas att man torrepar). Använd hörselskydd. Dra aldrig ut en öronpropp under en konsert eller när man spelar för då får örat en ljudchock. Fråga andra vad de tycker om ljudnivån, det är viktigt att ta hand om varandra också. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar