onsdag 21 augusti 2013

Bokredovisning, Liftarens guide till galaxen


Liftarens guide till galaxen

Boken jag har läst heter Liftarens guide till galaxen och den är skriven av den brittiske författaren Douglas Adams. Huvudpersonerna är Arthur Dent, rymdvarelsen Ford Prefect och Fords bror Zaphod Beeblebrox. Arthur är från planeten jorden. Han håller inte tillbaka sin förvåning över händelser som sker omkring honom och han gillar inte förändring och försöker få saker att vara som det var när han bodde på Jorden. Arthur är en av de två människor som klarade sig när Jorden sprängdes och åker i hela boken omkring i sin morgonrock därför att det var så han var klädd när han och Ford flydde Jorden. Ford Prefect är från planeten Betelguese, han ser ut som en människa, har rött hår och är på Jorden för att skriva en artikel till boken ”Liftarens guide till galaxen” om Jorden som resmål. Fords egentliga namn kan han inte ens själv uttala. Zaphod Beeblebrox är galaxens president fast ställde bara upp i valet för att kunna stjäla ett rymdskepp. Han har två huvuden och tre armar. Zaphod smider ofta planer men vet inte själv vad de är eller varför han gör det. 

Boken handlar om Arthurs, Fords och Zaphods resor genom rymden i rymdskeppet Hjärtat av guld. De försöker lista ut meningen med livet, träffar andra varelser och besöker olika planeter. Arthur åker också omkring med den andra människan som finns kvar, Tricia McMillan (Trillian), Marvin den paranoida androiden som är konstant deprimerad och klagar på allt och alla och Slartibartfast som är från planeten Magrathea där de tillverkar planeter. Slartibartfast är kustdesigner. 

Boken påminner mig om att man vissa dagar inte är riktigt med, saker händer omkring än men man hänger inte riktigt med på allt, så är det för Arthur som aldrig har varit i rymden eller sett en utomjording innan. Den påminner mig också om att det ibland kan hända en rad av osannolika sammanträffanden eller händelser och det förekommer ofta i boken.

Liftarens guide till galaxen är den första boken i ”trilogin i fem delar”. Det är en humoristisk äventyrs och science fiction-bok. Den berättas ur en allvetande författares perspektiv. Boken berättas ur kronologisk ordning förutom att karaktärerna åker tillbaka och framåt i tiden ibland. På få ställen i boken får man små ledtrådar om vad som kommer hända. Liftarens guide till galaxen börjar med att Arthur vaknar upp i sitt hus i England och utanför står det några från kommunen som är där för att riva hans hus för att bygga en motorväg där. Arthurs vän Ford kommer och har något viktigt att berätta. Han övertalar männen från kommunen att vänta med att riva Arthurs hus medan han och Arthus åker till puben för att prata. Ford förklarar för Arthur att några utomjordingar kommer att förstöra Jorden om 12 minuter för att bygga en intergalaktisk expressled. Ford och Arthur lyckas komma ombord på utomjordingarnas rymdskepp genom att lifta. Vogonerna på rymdskeppet märker att Arthur och Ford lyckats komma ombord och de skickar ut de att dö i rymden. Boken slutar med att Arthur får reda på att planeten Jorden egentligen bara var en dator som var byggd för att lista ut frågan till svaret på livet, Universum och allting och som styrdes av möss. Huvudpersonerna bestämmer sig för att åka till Restaurangen vid slutet av Universum.
De andra böckerna i serien heter ”Restaurangen vid slutet av Universum”, ”Livet, Universum och allting”, ”Ajöss och tack för fisken” och ”I stort sett menlös”. Det skrevs också en sjätte bok  men av en annan författare, den heter ”Och en grej till”.

Jag vet redan vad som händer efter första boken. 

Jag tycker boken är väldigt bra och rolig, den är lite jobbig att läsa ibland för det kan finnas väldigt långa meningar med förklaringar och författaren uttrycker sig väldigt udda. Man måste vara väldigt koncentrerad när man läser den så att man hänger med i handlingen. Boken är lämplig för någon som gillar humorböcker och som har lätt för att koncentrera sig. Det är inte heller alla som tycker att boken är rolig så det krävs rätt humor för att orka läsa hela. 

1 kommentar:

  1. Snyggt jobbat! Intressant och med inlevelse. Tydlig struktur och indelning.

    SvaraRadera