onsdag 30 januari 2013

Starka och svaga syror och baser


Syror Baser
Citronsyra (svag) Ammoniak (svag)
Saltsyra (stark) Natriumhydroxid (stark)


Citronsyra (C6H8O7)
Citronsyra finns i sura frukter t.ex citron.
Citronsyra finns i pulverform och man kan använda det till matlagning, t.ex sylt och saft


Saltsyra (HCl)
Saltsyra finns i våra magar där den bland annat hjälper till med att smälta maten.
Man kan göra saltsyra om man blandar väteklorid med vatten.
Saltsyra används bland annat till rengöring och produktion av klor och väte.


Ammoniak (NH3)
Ammoniak görs när man låter kväve i luften reagera med vätgas.
Ammoniak används till rengöring och för att göra salmiak.


Natriumhydroxid (Naoh)
Natriumhydroxid används till att göra tvål tillsammans med fett.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar